Wij mensen, zijn altijd op zoek naar een tikje vrijheid en het gevoel dat de wereld aan onze voeten ligt. Het lijkt wel of het bloed van onze nomadische voorouders nog steeds door onze aderen stroomt, en ons doet snakken wat ruimte om te dromen en gewoon te zijn, met een leeg hoofd en een vol hart. Wel, dat alles zit lekker compact verpakt in de mooiste zomersport van allemaal: wildkamperen.
Als een huisjesslak door de natuur slenteren met enkel het hoogstnodige op de rug, leven op het ritme van de zon. Een duikje nemen als plots een heerlijk watertje verschijnt, van een berg rollen als waren we nog kind of wegdromen bij een zonsondergang, met de smaak van licht verbrande marshmallows op de tong. Just living the life. Mooi hé?
Weet je wat misschien nog mooier is? Wildkamperen is op veel plaatsen in Europa nog toegelaten, met Scandinavië als het walhalla voor de vrije ziel. In Noorwegen, Zweden en Finland geldt het Allemansrecht, of ook wel allemannsretten, allemansrätten, jokamiehenoikeus genaamd in het zwierige Scandinavische taaltje ter plekke. Iedereen is vrij om de natuur in al haar pracht te bewonderen, ook wildkamperen mag dus, op voorwaarde dat je deze basisregels volgt:
- Slaap niet in de openlucht, gebruik altijd een tent.
- Zet je tent niet op privéterrein of openbare parkeerplaatsen.
- Laat alles achter zoals het was en neem je afval mee.
- Hou minimaal 150 meter afstand van de bebouwing.
- Blijf maximaal twee nachten op één plek.
- Vuur maken mag meestal, maar wees altijd oplettend. (van half april tot half september mag je geen vuur maken in de buurt van een bos)
Natuurreservaten en nationale parken vallen niet onder het allemansrecht, maar hebben hun eigen regels. Neem zeker een kijkje op hun website of informeer je bij het lokale bezoekcentrum wat de voorwaarden zijn, alvorens je je tentstokken in elkaar puzzelt.
Kamperen, bivakkeren, wildkamperen: what’s in a name?
Kamperen, bivakkeren en wildkamperen zijn drie verschillende dingen en voor elk van deze activiteiten zijn de regels anders. Wat is dan precies het verschil?
- Kamperen is in een tent overnachten op een camping of andere daarvoor aangewezen locatie, met aanwezigheid van sanitaire voorzieningen.
- Vrij kamperen is in een tent overnachten op daarvoor aangewezen locaties in de natuur (zonder enige voorzieningen)
- Wildkamperen is vrij kamperen op een plaats die daar niet voor aangewezen is. Gewoon in het wild dus.
- Bivakkeren is wildkamperen voor één nacht, meestal gaat het om een overnachting tussen 19u en 9u.
Waar mag je wildkamperen in Europa?
Droom jij ook van wat good old wildkamperen in Europa? Dan zal een trip naar een van deze bestemmingen je hart luidop doen bonken, want wildkamperen in deze landen mag wel.
Jammer maar helaas, hier is wildkamperen strikt verboden:
Gelukkige bieden een aantal van deze landen, waaronder België en Nederland, met paalkamperen een alternatief aan voor de echte liefhebbers: vrij kamperen in bivakzones die gemarkeerd worden door een paal. Zolang jij je tent binnen 10 meter van de paal opzet, zit je goed! Er mogen maximum 10 personen en 3 tenten op één locatie staan en je mag er maximaal 48 uur (België) tot 72 uur (Nederland) verblijven.
Wildkamperen in Schotland: free to roam!
Schotland is qua natuur één van de meest adembenemende plekken om je tentje op te zetten – en gelukkig mag dat ook in het wild. Sinds 2003 heeft iedereen er namelijk ‘Freedom to roam‘, vrij vertaald: de vrijheid om rond te dwalen (heerlijk toch?). Het is vergelijkbaar met het ‘Allemansrecht’. Iedereen heeft wettelijk toegangsrecht tot het grootste deel van Schotland, ook bivakkeren is toegestaan. De Scottish Outdoor Access Code is een praktische gids vol richtlijnen over dit recht, gebaseerd op de volgende drie basisprincipes:
- Respecteer de belangen van andere mensen
- Draag zorg voor het milieu
- Neem verantwoordelijkheid voor je eigen acties
De belangrijkste praktische regel uit de Code is dat je altijd op minstens 100 meter afstand van een weg moet blijven. Easy-peasy in dit goddelijk groene lappendeken.
Tip: Roadtrip door Schotland naar Isle of Skye
Wij zijn alvast helemaal overtuigd van dit wondermooie stukje wereld na een adembenemende roadtrip door de ruige Schotse highlands en het surreële landschap van Isle of Skye.
Wildkamperen in Zwitserland, hoog boven de wolken
Nog zo’n topper voor de echte back-to-basics-rugzaktoerist: Zwitserland. Wildkamperen mag er officieel niet…onder de 2000 meter hoogte. Eens voorbij de boomgrens mag je telkens voor één nacht je kamp opzetten. Met stevige wandelschoenen en een oldskool gamel, wordt dit een bivak om nooit te vergeten.
Inspiratie nodig? Wij trokken met de trein naar Graubünden waar groene valleien, besneeuwde bergtoppen en gletsjermeren je dagen moeiteloos vullen.
Op bivak in Frankrijk
Ah, la douce France: uitgestrekte stranden waar het zand je voeten kriebelt, verkwikkende meren, meanderende rivieren, glooiende heuvels vol sierlijke wijnranken en majestueus gebergte met weidse uitzichten. Onze zuiderburen hebben het allemaal.
Hoewel in Frankrijk elk dorp wel een camping heeft, is bivakkeren la crème de la crème voor de ultieme natuurbelevenis. De regels zijn streng maar rechtvaardig en makkelijk na te leven:
- Zet je tent pas op vanaf 19u en zorg dat je voor 9u alweer weg bent.
- Blijf overal maar één nacht.
- Blijf op minimaal een uur wandelafstand van de doorgaande weg of van een nationaal park.
Wildkamperen is overal in Frankrijk verboden. Bivakkeren in nationale parken en op privédomein ook. Krijg je toestemming van de eigenaar om er voor één nachtje je tent op te zetten, dan kan het wel.
Veel goesting, maar geen idee waar te beginnen? Wij trokken naar de Auvergne, alwaar we per kayak de Allier probeerden te temmen (mission failed) en in slaap vielen onder een wonderlijk sterrendeken.
Kamperen in het wilde IJsland
Dit ruige en unieke eiland stond de voorbije jaren op het lijstje van menig homo touristicus. Wildkamperen mag er nog, maar door dit stijgende aantal toeristen zijn de regels sinds 2017 verstrengd. Je tent in de vrije natuur opzetten, mag enkel nog in nauwelijks bewoonde delen waar geen campings zijn. Is er een camping in de buurt, dan word je geacht daar te overnachten.
Wij kozen voor het extreme avontuur en gingen wildkamperen in hartje winter. Een pittige en onvergetelijke ervaring voor de rasechte aficionado’s.
In welk seizoen je ook gaat, wees altijd goed voorbereid, want het weer kan snel omslaan. Bescherming tegen wind en sneeuw zijn essentieel, net als een goed doordacht back-upplan. En laat je dan gewoon overdonderen door de surreële natuurpracht die IJsland te bieden heeft. Het is en blijft een topper!
Kamperen in the middle of nowhere, da’s Zweden!
Zweden zien en sterven zou de aangepaste versie van Goethe’s uitspraak kunnen zijn voor de meest overtuigde natuurliefhebbers. Denk ontelbare vierkante kilometers aan ongerepte puurheid van moeder natuur, uitgestrekte oerbossen, spiegelende meren en het onnavolgbare Noorderlicht. Geen beter plek om je tent in de vrije natuur op te zetten. Wildkamperen mag in Zweden vrijwel overal, rekening houdend met de regels van het Allemansrecht. Staan je bottines en rugzak al klaar?
Soms Ook Heimwee-founder Yannick kon het ook niet laten, goot wat Amaretto in een melkbrik en ontdekte in ware Bear Grylls-stijl de Blöm-Foxroute per kano.
En kamperen in België?
Echt wildkamperen kan in België niet, maar er zijn heel wat originele alternatieven die ook het proberen waard zijn. Op 27 locaties verspreid over heel België kun je gereglementeerd wildkamperen in zogeheten ‘bivakzones’. Wij testten er alvast een van velen voor je uit en gingen paalkamperen in het Meerdaalwoud.
Een andere optie is om je tentje gewoon thuis te laten en richting dromenland te trekken in een boomhut of luchtbel. Wij zetten de mooiste hier allemaal al eens op een rijtje.
Waar je ook in je slaapzak kruipt en met je ogen dicht nageniet van je stevige wandeling, knisperende kampvuur of mooie uitzicht, hou altijd dé gouden regel van het wildkamperen in je hoofd: leave no trace but your footsteps, take nothing but your memories.
Peace & love babies en dan nu hup: naar buiten, het avontuur lonkt!
Meer lezen?
En wie niet wil kamperen, kan altijd in België blijven voor een citytripje.
- Antwerpen is het mooiste arrondissement van Parijs
- Leuven en laten leven
- Mechelen: je hart vullen met Carolus