Vorig verhaal

Volgende verhaal

Welke reisverzekering neem je best voor het maken van een wereldreis?

Reistips

Eerst verschenen op: 4 maart 2020

Welke reisverzekering neem je best voor het maken van een wereldreis?

8 min

Alles wat je moet weter over het afsluiten van een goede reisverzekering, want voorkomen blijft nog steeds beter dan genezen. -Reisblog Soms Ook Heimwee

Welke reisverzekering neem je best voor het maken van een wereldreis?

Heel wat backpackers met een beperkt budget moeten even stevig slikken bij het kostenplaatje van een goede reisverzekering. ‘Mij zal niets overkomen’, besluiten ze dan moedig. Tot het wel gebeurt. En dan slaan ze zich voor het hoofd. Spijt komt altijd te laat, jammer genoeg.

Dit artikel is een vurig pleidooi voor het afsluiten van een goede reisverzekering. Waarom heb je een reisverzekering nodig? Welke kosten/schade wordt door zo’n reisverzekering gedekt? Waar moet je op letten? Wat mag het kosten? Welke goede reisverzekeringen zijn er? Een goede reisverzekering neemt een stevige hap uit je reisbudget, maar voorkomen blijft nog steeds beter dan genezen. Ook handig: wat kost een wereldreis?

Na maanden tobben heb je eindelijk die knoop doorgehakt, je trekt op wereldreis. Je hart maakt vreugdesprongetjes bij de gedachte aan afgelegen stranden, jungletochten, kanovaren en slapen onder de blote hemel. Je springt van je bed richting de zolder om je rugzak vanonder het stof te halen. Bijna heb je hem al ingeladen, zelfs al vertrek je pas over drie maanden. Tot je papa je plots weer met je voeten op het Belgische asfalt zet met een droge ‘je gaat toch een goede reisverzekering nemen hé?’.

Hoe saai hij op dat moment ook klinkt, die lieve papa, hij heeft verdekke gelijk. Het is met zekerheid het minst leuke deel van je reisvoorbereidingen. Waarom moet zo’n reisverzekering nu eigenlijk? Wat dekt ze? Welke zijn er? Waar moet je op letten? 

In dit artikel zet ik de belangrijkste zaken op een rijtje, geef ik wat tips over waar je op moet letten om de beste reisverzekering op zak te hebben zonder er je broek aan te scheuren. Zo zie je door het reisverzekeringsbos de bomen weer en kan je met een gerust hart, een volle rugzak, flipflops aan de voeten en camera in de hand op die wonderlijke reis vertrekken.

Waarom een verzekering afsluiten voor je wereldreis?

Een vraag waar ik zelf eerst ook heel kritisch over was, want wat kan er nu fout gaan? Een heleboel eigenlijk. Ik was zelf amper een week op wereldreis of een Balinese surfplank boorde zich in mijn hiel. En plots was ik blij dat ik onder lichte dwang een paar dagen voor vertrek toch een degelijke reisverzekering had afgesloten.

rondreis in Bali en Lombok
Genaaid worden in Lombok, Bali

Met mijn hiel kwam het uiteindelijk goed. Maar eerlijk is eerlijk, er kan altijd iets fout lopen op reis: je raakt betrokken bij een ongeval met een tuktuk, je wordt overvallen en er moet via het thuisfront geld overgemaakt worden, je parachutesprong loopt mis of er gebeurd iets met je naasten in België, je wordt in het buitenland in een ziekenhuis opgenomen en een familielid wil je bezoeken.

Ik hoop natuurlijk dat je hiervan gespaard blijft. Maar als het fout gaat, ben je tenminste gerust dat je goed verzekerd bent. Als je verzekerd bent tenminste.

Om een idee te geven van het prijskaartje: een ‘doodgewone’ ingreep zoals het verwijderen van een appendicitis kost in de VS al gauw 30.000 à 50.000 euro. Een hospitalisatie van één week in Thailand loopt voor niet al te ernstige medische aandoeningen makkelijk op tot 10.000 à 20.000 euro.

Het grootste minpunt aan zo’n reisverzekering is zonder twijfel het prijskaartje. Reisverzekeringen zijn niet goedkoop, maar wel elke cent waard. It’s better to be safe than sorry is een gigantisch cliché, maar in dit geval meer dan waar.

Waar op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

Er bestaan ontelbaar veel verschillende reisverzekeringen, waardoor het een uitdaging wordt om toch voldoende verzekerd te zijn zonder je blauw te betalen. Hou bij je zoektocht naar de perfecte reisverzekering zeker rekening met de volgende zaken:

  • De lengte van de gedekte periode (veel klassieke reisverzekeringen kunnen enkel afgesloten worden voor maximum 90 dagen)
  • Welke kosten worden door de reisverzekering gedekt?

Onmisbaar op lange reizen zijn dekkingen voor:

  • medische kosten
  • juridische aansprakelijkheid (vb ongeval met gewonde)
  • repatriëring

Sommige extreme sporten worden wel of niet gedekt. Ben je van plan om te gaan duiken of bungeejumpen? Kijk altijd even na waarvoor je precies verzekerd bent. Medische kosten gelinkt aan extreme sporten zijn meestal wel gedekt, maar sommige verzekeraars sluiten sporten uit die je leven in gevaar kunnen brengen, zeker als ze beoefend worden door mensen zonder ervaring of zonder degelijke opleiding.

Duiken bijvoorbeeld, wordt normaal gezien wel gedekt, tenzij je zonder instructeur en zonder degelijke opleiding richting zeebodem trekt.

  • Welke landen/werelddelen worden door je reisverzekeringspolis gedekt? Een aantal risicogebieden zijn nooit gedekt, waaronder landen in oorlog en bepaalde dictaturen. Verzekeraars volgen hiervoor de adviezen van FOD Buitenlandse zaken op. Vertrekken kan dus in principe, maar dan wel op eigen risico.
  • Wie wordt er door de reispolis verzekerd?

Dit is minder belangrijk voor de soloreizigers onder jullie. Vertrek je met een reispartner, laat je dan samen verzekeren. Ga op zoek naar reisverzekeringen waarbij je samen gerepatrieerd kan worden of je medereiziger bij jou in de buurt kan blijven in geval er iets ernstigs gebeurd. Heel wat verzekeringen (vb Europ Assistance, Allianz Gold) worden bovendien een stuk goedkoper als je samen een polis afsluit.

  • Kortingen: Sommige reisverzekeraars bieden kortingen aan voor jongeren.

Hoe verzeker je je voor een langere periode?

Wie langer dan drie maanden op reis gaat, is vaak beperkt qua aanbod van verzekeringen. De meeste reisverzekeringen gelden voor maximum 90 dagen. Sommige reisverzekeringen kun je na het verstrijken van de einddatum telkens met een maand verlengen.

beste reisblog belgie
De ruine van Chichen Itza in Mexico.

Heel wat verzekeringsmaatschappijen spelen in op de trends van het wereldreizen en bieden verzekeringen op maat aan voor reizigers die een jaar (of langer) weg willen. Jammer genoeg zijn verzekeringsmaatschappijen van het principe dat hoe langer je reis duurt, hoe groter het risico wordt. Dat verklaart waarom reisverzekeringen voor reizen langer dan drie maanden niet goedkoop zijn.

Wie voor een langere periode op reis gaat, kan best ook eens binnenlopen bij verzekeringskantoren. Zij kunnen voor de grote verzekeraars (oa Allianz, Europ Assistance, AIG) speciale reisverzekeringen op maat aanbieden die vaak voordeliger zijn. Zeker de moeite!\

Moet ik ook een autoverzekering afsluiten en pechbijstand voorzien?

Een autoverzekering is, onder andere omwille van burgerlijke aansprakelijkheid, altijd verplicht voor wie zich met een auto verplaatst, ongeacht de aard van je reis. 

Denk je er eerder aan om af en toe eens een auto te huren onderweg, dan regel je de autoverzekering met de huurmaatschappij ter plaatse. Lees de verzekering grondig na zodat je weet waarvoor je wel en niet verzekerd bent.

Ben je van plan om je hele reis per auto te doen, dan is pechbijstand, bovenop de verplichte autoverzekering, geen overbodige luxe. Pechbijstand is zelden inbegrepen in je reisverzekering. Lees altijd grondig de voorwaarden als je reispolis ook pechbijstand dekt. Vaak is pechbijstand enkel geldig in Europa of in bepaalde landen.

Vergelijking van enkele reisverzekeringen

Hieronder volgt een lijstje met een aantal mogelijke reisverzekeringen, gebaseerd op een solo traveller van 27 die zes maanden op wereldreis wil.

Europ Assistance ‘Tijdelijk Long Trip Wereld’

  • Voor een reis van minimum 91 tot maximum 364 dagen
  • Repatriëring 
  • Terugbetaling medische kosten in het buitenland tot 1.250.000 euro
  • Hereniging met uw naasten in geval er in België met hen iets gebeurt.
  • Gerechtelijke bijstand in het buitenland
  • Reisbijstand (verlies bagage, gerechtelijke vervolging, …)
  • Bijstand bij verlies van reisdocumenten of vervoerbewijzen in het buitenland

Meer hier550 euro voor 1 volledig jaar 

Protections Single jaarcontract all-in (reisbijstand + annuleringsverzekering)

  • Voor een reis van max 95 dagen + verlenging per 30 dagen
  • Repatriëring 
  • Terugbetaling medische kosten in het buitenland (onbeperkt)
  • Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid tot 125.000 euro
  • Annuleringsverzekering tot 3500 euro
  • Reisbijstand (verlies bagage, forse vertragingen)

Meer hier370 euro = 250 euro (voor max 95 dagen) + 40 euro per 30 dagen extra tot maximum 1 jaar

Allianz World Gold protection 

  • Voor een reis van 3 maanden + verlenging per maand
  • Repatriëring (onbeperkt)
  • Onbeperkte terugbetaling medische kosten in het buitenland
  • Reisbijstand (verlies bagage, reis- en identiteitsdocumenten)
  • Annulatieverzekering
  • Bijstand voor voertuigen in Europa

Meer hier609 euro = 489 euro (voor drie maanden) + 40 euro per extra maand

! Enkel verkrijgbaar via verzekeringskantoren die met Allianz werken (via hun website te vinden.

AIG International Health plan

  • Voor een reis tot maximum 12 maanden met een een verlenging van maximum 12 maanden
  • Medische kosten in het buitenland
  • Repatriëring
  • Ongevallenverzekering
  • Reisbijstand (verloren bagage, vertragingen, …)
  • Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid

Meer hier499 euro voor 1 jaar (285 euro tot 25 jaar)

Soms Ook Heimwee gaat in zee met Europ Assistance in 2020

Soms Ook Heimwee is dit jaar verzekerd met een VIP verzekering van Europ Assistance. Bovendien schrijven wij van Soms Ook Heimwee maandelijks een artikel op de blog van Europ Assistance. Op hun website kun je terecht voor simulaties van al hun reisverzekeringen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kostprijs van je verzekering op basis van de gekozen verzekering, de bestemming (Europa of wereldwijd), de gevraagde opties (met of zonder pechbijstand, annulatieverzekering, bagageverzekering etc.).

8 min


met liefde geschreven door
Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Show Loader

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Instagram: show @yannickdepauw and @somsookheimwee feed