Het is de laatste dag van juni en ik wil met de trein naar Zwitserland. De schoolbanken in België zijn net leeggestroomd, de eerste out-of-offices stromen je mailbox binnen. Jongeheren met wilde dromen natten hun borst voor een eerste keer Rock Werchter, terwijl de buren de caravan klaarstomen voor drie weken camping aan de Ardèche. De dagen geuren naar vakantie. Twee volle maanden om de wereld te zien en te wroeten tussen tourist traps, veel te dure hotelletjes, monsterfiles op de Route du Soleil en platgelopen beaten paths.
Ik gruwel daar een beetje van. Eigenlijk is de vakantieperiode het minst aangename der tijden om op congé te gaan. Al snap ik dat ook jij gebonden bent aan de weerhaken van uw voltijds contract en de sluitingsdagen van de crèche. Maar waar moet je dan op vakantie in de zomer als je rustig op je gemak wil zijn? Juist ja, naar Graubünden in Zwitserland, met de trein dan nog! Laat me u vertellen waarom naar Zwitserland op vakantie gaan in de zomer echt een goed idee is.
Treinreis naar Zwitserland: tien jaar lang mijn jongenshart achterna
Elk jaar trek ik met Maarten en Bart eropuit. We noemen dat graag onze jongenstrip waar verschoning zoeken in de natuur centraal staat. Zie het gerust als een jaarlijks ritueel der loutering en onthaasting met een Kronenbourg in de hand aan een verloren rivier in Frankrijk. De perfecte roadtrip in een oude rammelkoets, ongepland met het kompas enkel naar de zon gericht. Meestal gaan we de natuur in, back to basics: kamperen op het veld van de boer aan de Indre in Frankrijk of eens kanovaren op de Allier. Dit jaar, voor onze tiende jubilee, wilden we het over een andere en vooral hogere boeg gooien. We werden uitgenodigd door de regio Graubünden om daar te genieten van gletsjermeertjes en zomerse bergen, zweterige hikes en gezellige hotelletjes. En we zouden naast hiken vooral veel met de trein reizen. Lekker ecologisch. Het mag al eens wat meer zijn voor een tinnen jubileum, niet waar?
Wanneer Graubunden in Zwitserland bezoeken?
Je weet dat ik niet hou van drukte en andere toeristen. Het was een aangename verrassing om te ontdekken dat de eerste week van juli, Zwitserland nog niet overspoeld is door zomerse vakantiegangers en luidruchtige campervaneigenaars. De met valleien gevulde regio Graubünden klautert stilletjes uit het vergeten laagseizoen. De ideale periode om je zomervakantie in de bergen in Zwitserland te starten is volgens mij echt wel de eerste week van zomer. Voor ons vakantie, voor de buurlanden precies nog niet. In dorpjes als Poschiavo, Bergün en Sfazù kan het goed zijn dat je op geen enkele andere toerist botst tijdens het hiken, wat mooi meegenomen is bijvoorbeeld aan het populaire Lagoa di Saoseo, het mooiste meer van Zwitserland, in Val da Camp.
Met de trein naar Zwitserland reizen
Reizen met de trein in Zwitserland is echt een aanrader. De trein rijdt hier met Zwitserse precisie, als een Tissot-uurwerk op de seconde betrouwbaar. Het reisschema lag al wekenlang vast, inclusief alle sporen met overstappen, busverbindingen andere aansluitingen en keer op keer kwam die trein netjes aan. Stipt. Tik tak. Enkel die trein die uit Livorno, Italië kwam, had af en toe eens vertraging, tot groot jolijt van elke Zwitser.
Reizen met de trein in Graubünden is echtigwaar, een coole ervaring. Het hele treinnetwerk in Graubünden, de Rhätische Bahn, is zelfs sinds 2008 opgenomen als UNESCO werelderfgoed. En terecht, niet alleen voor de prachtige uitzichten, ook door de hoogtechnologische snufjes die de bouwers gebruikt hebben. De rode treinen slingeren bijna geruisloos door het berglandschap door groene valleien en cirkelende tunnels om de hoogtemeters probleemloos te overwinnen. De meeste treinen hebben ook een panorama-wagon waar je bijna in een glazen bokaal van het landschap kan genieten. Aan elk perronnetje staat duidelijk aangeduid waar je kan slapen en wat er te doen is, elke stop is er eentje waard. De trein brengt je tot 2250 meter hoogte aan het hoogste station Ospizio Bernina, waar je aan lange hikes rondom de gletsjers kan beginnen.
Hoeveel kost een treinreis naar Graubünden, Zwitserland
Het handigste is dat je een Swiss Travel Pass koopt. Deze kost een 200-tal euro voor 3 dagen, maar je hebt verschillende formules: meer dagen, eerste klasse, … Je kan er ook ongeveer alle musea mee bezoeken. Ook zitten hier enkele berg-excursies inbegrepen. Zeker de moeite, en absoluut waar voor zijn geld. Je kan zelfs gerust een dagje treinen inplannen in je agenda om gewoon te genieten van de voorbij glijdende bergen en valleien.
Hier vind je wat een Swiss Travel Pass kost.
Je vakantie in Graubünden Zwitserland, wat ligt er op je te wachten?
In de winter kan je hier prima skiën. In de zomer is het hier mountainbiken en hiken troef. Het deed me een beetje denken aan mijn zomer in Saalbach-Hinterglemm, maar puurder en ruwer. Het landschap wordt gekleurd door kabelbanen, watervalletjes, besneeuwde bergtoppen en gletsjermeren.
De regio staat vooral bekend om haar Italiaanse invloeden, Duitse gastvriendelijkheid en retro-romaanse en art nouveau architectuur. Je vindt in het kanton Graubünden maar liefst 150 valleien, meer dan 600 meertjes en 937 al dan niet besneeuwde bergtoppen. De kroon van Graubunden wordt gespannen door de Piz Bernina, met 4049 meter de hoogste snoet van allemaal. Over mooie hikes in de regio, later meer.
Wat moet je zeker doen in Graubünden, Zwitserland?
- Hiken rond het Lago di Saoseo meer
- Slapen in het mooie Kurhaus hotel van Bergün
- Het Bahnmuseum Albula bezoeken (gratis met de Swiss Travel Pass)
- Reizen met de Bernina en Glacier Express
- Het Landwasserviaduct bij Fisilur bezoeken, de Grand Canyon van Zwitserland. Dit viaduct is 65 meter hoog en 135 meter lang.
- Een ochtendwandeling maken op Alp Grüm
- Het tunnelmuseum in het stationnetje Preda bezoeken tijdens het wachten op je trein
- Een ochtendhike (of kamperen) aan het Palpuogna meer
- Kunst opdoen in Hotel Castell met de Skyspace van James Turell als hoogtepunt
- Lekker Italiaans eten in Poschiavo, inclusief goeie wijn!
Meer weten over duurzaam reizen?
Fijn, wij proberen hier ook op te letten. Lees hier hoe wij elke reis proberen duurzaam en ecologisch aan te pakken. Missen we tips? Laat het zeker even weten.