De vernietigende stank van een opengereten zebra onthult de schuilplaats aan Richard, een spotter die op de motorkap van de ronkende Land Rover zijn met littekens bezaaide neus achterna jaagt. Op mijn eerste safari in het Kruger Park in het noorden van Zuid-Afrika had ik meteen beet: staren in de ogen van de koning der fauna, een gevaarlijk realistische versie van Simba. Het werd zeker niet de laatste keer dat ik leeuwen zou ruiken en bewonderen op safari in het Kruger Park.
De lodges en camps van het Kruger Park in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika, het land dat elke droom kan vervullen, en al zeker die van natuurliefhebbers. Je hebt hier ruige landschappen, de derde grootste canyon van de wereld, machtige nationale parken, paradijselijke stranden, het grootste aanbod aan wilde dieren en een rijke geschiedenis waar wij als blanke toerist ons beter wat meer in zouden verdiepen. Op wildlife safari gaan in de savanne, op zoek naar buffels of neushoorns en overnachten in een mooie lodge in het Kruger Park, staat bij de meeste Zuid-Afrika bezoekers in het felste geel gemarkeerd op hun to-do list. Ik wil graag weten welke lodges en camps in het Greater Kruger National Park de moeite zijn en ging op ontdekking.
Private Game Resort of (Greater) Kruger National Park?
Vanaf Johannesburg is het een 5 à 6 tal uurtjes rijden tot je de poorten naar de wilde natuur bereikt. Het Kruger National Park ligt helemaal in het Noordwesten, waar Hoedspruit en Nelspruit de twee grote uitvalsbasissen voor de meeste bezoekers zijn. Wil je een een paar dagen in de savanne en de bush een mooie National Geographic foto trekken of je beste avonturier moves bovenhalen, moet je een keuze maken of je het Kruger National Park binnengaat of een lodge of camp boekt in een van de private game resorts. Maar wat zij nu de verschillen?
Kruger National Park: selfdrives en iets goedkoper
In het Kruger Park kan je zelf met je eigen huurauto rondtoeren terwijl de luipaarden en olifanten pacman met je spelen. De inkom van het park kost slechts een paar euro’s en je krijgt de hele dag vrij spel. Wil je na 17h blijven, moet je een bewijs van je accommodatie tonen. In het national park moet je met de wagen op de verharde banen blijven en zit er geen gids op je schoot voor weetjes en om je te helpen bij het spoorzoeken.
De lodges en camps in het Kruger Park zijn vaak ietsje goedkoper en meer basic, maar je hebt ook pareltjes zoals Jocks Safari Lodge waarin je baadt in luxe tijdens je safari. Je kan in enkele van de dorpjes in het park nog een safari boeken om samen met een horde andere toeristen op zoek te gaan naar wildlife, maar deze tours zijn vaak erg druk. Ik raad aan om eenmaal te investeren in een paar nachten lodge waarbij de game-drives (safari’s) included zijn. Je betaalt meer, maar je gaat je dat niet beklagen.
Private Game Resorts (Greater Kruger Park): duurder maar beter?
Dan zijn er ook nog de individuele parken (private game resorts) die aan het grote park grenzen, sommige hebben de hekken weggehaald zodat de dieren vrij kunnen tjoolen tot in Mozambique, andere private reserves hebben hun domein afgesloten van de buitenwereld. Klinkt alsof het een goedkope zoo is, maar dat is het niet. Alle wilde dieren in Zuid-Afrika wonen achter een hek, voor ieders veiligheid. Het Kruger Park is nog een stuk groter dan België, dus zo erg is dat hek niet voor de dieren. Mens en dier gaan toch niet samen, het is goed dat er nog een gebied is waar ze wel krijgen wat ze verdienen.
De private resorts zijn vaak luxueuzer, waarbij je nog eens een verschil hebt tussen camps en lodges. In sommige accommodaties, zoals bij het Makalali Private Game Resort, kan je kiezen tussen de twee.
Camps zijn authentieker, kleiner en prijziger, maar de ervaring des te unieker. Er wordt vaak à la carte gekookt voor je, terwijl er in de lodges meer safari liefhebbers overnachten en je van het buffet mag knabbelen. Ook hier zal je weer een financiële keuze moeten maken, want je betaalt uiteraard meer voor deze unieke ervaring. Het goede nieuws is wel dat er een ochtend- en avondsafari in de prijs inbegrepen zit en dat er geen dagjestoeristen welkom zijn op de privé-terreinen. De kans om de Big Five te spotten is groter in een private reserve, maar de aantallen zullen ietsje minder indrukwekkend zijn. Ken je ze intussen al, die grote vijf? Nee? Lees anders even terug, ik heb ze al allemaal eens genoemd hierboven.
Welk deel van het Krugerpark moet ik bezoeken?
Ik ben naar het zuiden van het Kruger Park gegaan. De vegetatie en dus ook de dieren die je hier kan vinden, verschilt enorm tussen noord, midden en zuid. Het lijkt alsof je elke keer een nieuw park binnenrijdt. In het zuiden ga je een grotere variëteit aan dieren tegenkomen. Ze noemen dit ook wel de ‘lion-country’ en hier is de kans op witte neushoorn ook groter. Je gaat echter niet gauw een jachtluipaard of wilde hond tegenkomen omdat die meer van weidse vlaktes en lagere begroeiing houden.
Weet wel dat je in het hele Krugerpark niet direct de typische uitgestrekte vlaktes en weilanden vol leven gaat tegenkomen, deze gebieden zijn erg moeilijk om te bereiken en bevinden zich vooral in het midden en noorden van het park. Wil je die Serengeti-achtige looks, moet je best eens Botswana of Tanzania bestuderen. Maar de bush van Kruger heeft ook zijn charmes. In de winter, het droge seizoen, is het landschap dor, zijn de waterholes leeg en de meeste bomen kaal, wat het spotten van dieren makkelijker maakt. In de zomer zijn er ‘s nachts felle regens waardoor de savanne op enkele uren tijd volledig groen staat. Ideaal voor je foto’s, maar ietsje lastiger om kudu’s, zebra’s, jakhalzen en giraffen te vinden.
Selfdrive safari: een auto huren voor je eigen safari in het Kruger Park
Wil je zo snel mogelijk van België in het Kruger Park belanden, vlieg je best naar Johannesburg. Hier kan je via Ashtons een busje boeken naar Hoedspruit – of zelfs vliegen op Hoedspruit Airport, als je van avontuurlijke landingen houdt – waar je een auto kan oppikken. De tocht naar het Kruger Gate of Orpen Gate is dan niet meer zo ver.
Zorgeloze roadtrip met Sunny Cars
zorgeloos op pad met de all-inclusive reisformule waarbij je je geen zorgen meer hoeft te maken over krasjes in je deur van uithangende struiken of wanneer die baboons je dorito chips geroken hebben omdat jij het raampje liet openstaan…
Via Sunny Cars kan je zorgeloos op pad met de all-inclusive reisformule waarbij je je geen zorgen meer hoeft te maken over krasjes in je deur van uithangende struiken of wanneer die baboons je dorito chips geroken hebben omdat jij het raampje liet openstaan… De goedkoopste huurauto boeken kan je via deze link.
Hoe lang moet ik blijven in het Kruger Park?
Voor je vakantie in Zuid-Afrika heb je wel wat tijd nodig. Er is zoveel te zien en de afstanden zijn er niet te onderschatten groot. Drie weken zitten er al gauw op. In het Kruger Park zelf kan je volgens mij best 3-4 dagen rekenen. Als je portefeuille en iCal het toelaten, zou ik daar misschien zelfs nog een dagje aanbreien moest je dierenhart even moeilijk te sussen zijn als het spotten van een slapend luipaard gedrapeerd in camouflage outfit in een met schaduw overgoten boom op 100 meter van je wagen. Die spotters en gidsen, die kunnen dat overigens wel, zelfs zonder verrekijker. True story, telelens needed.
Soms Ook Heimwee tip:
Je huwelijksreis naar Zuid-Afrika plannen? Dat kan!
Waar voor oppassen tijdens een safari? Het kan er rauw aan toe gaan.
Vrijwilligerswerk doen in Zuid-Afrika: dieren verzorgen en werken met kinderen en jobstudenten in het Krugerpark.
Het safari leven is vrij vermoeiend trouwens. Je wordt om 5h in de vroege ochtend verwacht in de wagen te zitten voor een drie uur durende savanna cruise, inclusief gratis bush-massage. Daarna mag je ontbijten en krijg je tijd om in het zwembad van je lodge te plonsen. Om 16h wordt je alweer verwacht voor de avond safari, die ook weer 3 uur duurt. Na het diner ben je uitgeput, want speuren naar dieren en de zwoele wind op je gezicht is erg uitputtend.
En Richard doet dit al 27 jaar lang, 2 keer per dag. Ik snap waarom zijn gezicht getekend is door het outdoor bestaan en het ruwe leven in de bush. De ruige natuur van dicht bij meemaken kan heel erg intens zijn, maar oh zo onvergetelijk. Ik kom zeker terug, Zuid-Afrika, you treated me well.
Vluchten vanaf 370 euro naar Zuid-Afrika
Ontdek de goedkoopste vluchten naar Zuid-Afrika via deze link. Je betaalt niets extra en je helpt Soms Ook Heimwee er een beetje mee!
Sommige foto’s zijn ook getrokken door Checkoutsam waar verschillende safari’s mee deed tijdens onze twee weken in Zuid-Afrika. Check zeker ook zijn blog voor meer boeiende tips en interessante informatie over het Kruger Park.