Zachtjes tikt een vroege zomerse regenbui op het tentzeil boven mijn hoofd. Ik moet glimlachen, zelfs op dit ontiegelijk vroege uur, want haar timing is pér-fect. Het is de laatste dag van mijn avontuur op de – uitzonderlijk zonovergoten – Iceland Trail, straks plooi ik mijn wandelbenen weer op en vlieg ik terug naar een écht bed en frietjes van de frituur. Snel draai ik mij nog even om, om weer weg te dromen bij het land van ijs en vuur.
Vijf dagen lang gaven mijn kuiten het beste van zichzelf, over de gekleurde bergen van Landmannalaugar, door de stoffige lavavelden van Álftavatn tot in het bos van Thor. Vijvenvijftig kilometer lang werd mijn doorzettingsvermogen elke keer opnieuw weer beloond met mondopenvallende uitzichten en landschappen. En wel vijfhonderdmiljoenduizendkeer dacht ik bij mezelf: zo’n groot pak friet met mayonaise, dát zou smaken nu. Een ding is nu wel zeker na deze wandelkampeertocht: een astronautencarrière is aan mij niet voorbijgegaan, voldoende poedermaaltijden uit zakjes opgewarmd nu voor een gans mensenleven. Ik ben dan wel een happy camper, maar met de puntjes op de glamper.
Niet moeilijk dat deze hike niet alleen op menig wandelfanaatlijstje prijkt, maar ook nog eens de hitcharts van National Geographic en Lonely Planet aanvoert als een der ‘s werelds mooiste wandelingen. Het is niet de eerste keer dat Soms Ook Heimwee het reusachtige IJsland aandoet, maar voor yours truly is het wel het ontgroeningsmoment voor deze ultra-populaire reisbestemming.
Weg van toerisme: de Laugavegur trail, mooiste hike van IJsland en misschien wel de wereld
En wat blijkt: deze desolate wandeling is voor mij de ideale eerste date met IJsland. Ik durf mij al eens te laten verleiden door een eiland, maar dan het liefst niet meteen met een massa pottenkijkers tijdens onze eerste kus. Onderweg van en naar het vertrek- en eindpunt van deze trail maken we enkele stops aan typische trekpleisters: een donderende waterval, een sputterende vulkaan, een bijzonder paaltje neergeplant in de grond. De grote bussen, family cars, kampeerwagens, foodtrucks en afvalbakken doen me gruwelen. Nee, geef mij dan maar deze pittige hike: niet iedereen is gek genoeg om z’n hebben en houden in een oversized backpack te gooien en gewapend met wandelstokken en poedervoeder vijf dagen de ruwige bergen van IJsland in te trekken.
Lees: ondanks dat de Laugavegur trail een van de mooiste & bekendste hikes van IJsland is, begeef je je wel ver weg van de grote hordes meerwaardezoekers en onruststokers die lustig rondtoeren langs de Ring Road, de Golden Circle van de homo touristicus. Onderweg op de trail slaap je in een van de hutten of aangewezen kampplaatsen en die hebben nu eenmaal hun maximale capaciteit – vol is vol. Zo is deze route nimmer overbevolkt en kan je op een unieke manier het steeds wisselende binnenland van IJsland ontdekken. Met evenzeer niet te missen highlights zoals de Landmannalaugar hotsprings, de gigantische ijs-panorama’s vanuit je tent in Hrafntinnusker of het steeds groter wordende Álftavatn-meer terwijl je vulkanische bergpaden afdaalt. Stuk voor stuk plekken waar je met de auto niet geraakt. En die andere must see’s van IJsland bekijk je toch gewoon via de laatste Instagram-reel of Youtube-video van je favoriete travel influencer?
Een solotrip naar IJsland om te hiken, kanda?
Voor ik nog maar enkele millimeters zou stijgen in uw achting als oerdegelijke avonturier, onbezonnen outdoorfreak of dappere ontdekkingsreiziger, het is maar eerlijk om te vermelden dat ik mij op deze trip liet begeleiden door de reisexperten van Travelbase, een Belgisch-Nederlandse reisorganisatie, die al vele jaren op rij gegidste reizen naar de Laugavegur trail organiseren. Niet dat dat op enige manier afbreuk doet aan dit prachtige wandelavontuur, integendeel. Zo’n meerdaagse hike is uiteraard niet voor iedereen weggelegd en je hebt wel een gezonde dosis goesting en geoliede spier vandoen. Maar voor al wie nét dat zetje in de rug nodig heeft, of een schouder wanneer het wat moeilijker wordt, is kiezen voor een reisorganisatie die je wandeling mee begeleidt echt ideaal.
Hiken in de natuur is onvoorspelbaar en niet zonder risico’s, zelfs de grootste helden laten zich er al eens door opslokken en blazen zo hun laatste ongepoetse adem uit. Op je alleene de natuur intrekken wordt vaak in vetgedrukte letters op elk infobord of reisgids stevig afgeraden, op geschoolde en geoefende survivor masters na. Eropuit trekken met een organisatie maakt het dan toch voor jou – ja jij daar, solo-avonturier met klein hartje – mogelijk om alleen op deze trail te vertrekken. Misschien houden je vrienden meer van een koktaajtje op het strand, wil je lief absoluut die ene belangrijke voetbalmatch niet missen, of beter nog, wil je heel bewust dit avontuur alleen beleven. Soloreizen voor beginners als het ware, het ideale vertrekpunt om te voelen hoe koud het water is als je er alleen in zou springen.
De Laugavegur route praktisch: wat moet je zeker weten over deze hike
Wat is de Laugavegur trektocht?
De Laugavegur trail strekt zich slingerend uit in het zuiden van IJsland, tussen Landmannalaugar en Þórsmörk. Het is een van de mooiste wandelroutes in de wereld, omdat je zelden zo’n diversiteit aan landschappen tegenkomt: van glooiende groene heuvels, helder gekleurde bergtoppen en gletsjermeren, gitzwarte lavavelden en het enige bos van IJsland. De volledige tocht is zo’n 54 kilometer lang en duurt gemiddeld 4-5 dagen om uit te wandelen, terwijl je in totaal 500 hoogtemeters klimt en weer afdaalt.
Wanneer hike je best in IJsland?
Je kan deze wandeling enkel in de zomer doen, van 25 juni tot 15 september ongeveer. Zelfs in deze zomerperiode wandel je flinke stukken over besneeuwde vlaktes, ijsbruggen en gletsjermuren. Het weer in IJsland is dan ook flink onvoorspelbaar en je kan onderweg elk seizoen en meer tegenkomen, van gure wind tot broeiende zon.
Wat neem ik zeker mee?
Vijventwintig seizoenen op een dag, dan stop je dit maar beter in je rugzak:
- Degelijke wandelschoenen & wandelsokken
- Een waterdichte regenjas, met nadruk op het eerste
- Winddichte kledij
- Bescherming tegen de zon
- Waterschoenen voor de river crossings
- Warme trui, muts & onderlaagjes voor koude nachten
Een volledige packlist wordt voorzien door de berggidsen, begin zeker op tijd met het verzamelen van het juiste materiaal. Inpakken voor een meerdaagse wandeling in de natuur is nét iets anders dan die fles rosé en zwembroek in de koffer van je auto mikken.
Hoe bereid je je best voor op hiken in IJsland?
Onderweg slaap je in een tent op een van de aangeduide plaatsen langs de route. Deze kampeerplekken vervullen meestal ook de belangrijkste basisbehoeftes: stromend water, een toilet en een klein winkeltje voor een halve liter pils en een zakje chips. Voor de rest neem je zelf voldoende eten mee voor onderweg, inclusief kooksetje en eetgerei.
Reis je met een organisatie, dan kan je kiezen in hoeverre je alles zelf regelt of je jezelf toch wat luxe gunt, zoals transport van en naar de luchthaven, voedselpakketten, materiaalverhuur tot bagagetransport onderweg op de route. Dat laatste kan ik zeker aanraden, dat maakt het huppelen iets makkelijker wanneer je met je blijdschap en verwondering weer geen blijf weet bij het aanschouwen van al dat moois.
Is deze wandeling iets voor mij?
Aangezien je dit artikel aan het lezen bent, zou ik al volmondig durven antwoorden: ja. Toegegeven, het is een fysiek uitdagende tocht, maar zeker niet enkel weggelegd voor de doorwinterde atleet of fervente wandelaar. Een goede basisconditie en meer nog een gezonde portie doorzettingsvermogen krijgt je heus wel naar de top van elke berg.
Verwacht evenwel geen feestjes tot in de late uren – op die laatste avond na dan – of ontspannen aan de dag beginnen met een uitgebreid ontbijtje. De dagen vullen zich vlot met 6 uur wandelen, het in- en uitpakken van je backpack, je eigen potje koken en het vloeken op je wandelstokken wanneer het even te steil wordt. Je zal vijf dagen wat op comfort moeten inboeten en soms over je eigen grenzen heen gaan. Maar de beloning is rijkelijk: een avontuur dat je weer nooit meer vergeten zal.
Laugavegur Trail: de route
- Dag 1: Aankomst in Reykjavik
- Dag 2: Reykjavik – Landmannalaugar
- Dag 3: Landmannalaugar – Hrafntinnusker
- Dag 4: Hrafntinnusker – Álftavatn
- Dag 5: Álftavatn – Emstrur
- Dag 6: Emstrur – Þórsmörk
- Dag 7: Þórsmörk – Reykjavik
Deelnemen aan de Iceland Trail
Klaar voor je IJsland avontuur?
Goesting gekregen in deze prachtige hike, heerlijk relaxen in warmwaterbronnen en je laten overdonderen door alle natuurpracht die IJsland te bieden heeft? Kijk hier voor alle informatie over het boeken van de Iceland Trail via Travelbase.