Vorig verhaal

Volgende verhaal

Kroatië Quick Guide

Europa

Eerst verschenen op: 28 juli 2014

Kroatië Quick Guide

Wat zeker doen tijdens je vakantie naar Kroatië

3 min

Wat te doen in Kroatie? Dit zijn tips van een local, speciaal voor jou gedeeld. De beste restaurants en de mooiste stranden? Welk eiland bezoeken? Go on!

kroatie map

Kroatië

Kroatië Quick Guide

Ik heb mijn portie Kroatië al wel gehad en ik durf mezelf voorzichtig te kronen tot kenner. Kroatië is een redelijk nieuwe toeristische bestemming en kan hier en daar wel een handleiding gebruiken. Toch als je geen nood hebt aan het Ibiza van Oost-Europa of kolonies Duitse toeristen. Later neem ik jullie nog mee naar de eilanden en het binnenland van Kroatië. Maar eerst algemene tips en vooral: hoe toeristen vermijden.


Kroatië reisgids: periode & vervoer

Om de toeloop aan Duitsers, Engelsen en Italianen te vermijden zijn er een paar simpele trucs. Ten eerste is het goed om te weten dat het in Kroatië aangenaam weer is van mei tot september en zelfs oktober kan verrassend warm zijn. Reizen buiten de vakantieperiode is dus zeker een aanrader. De Plitivice meren zijn bijvoorbeeld op hun mooist in de herfst.

Mijn favoriete manier om in Kroatië te reizen is de auto. Zo heb je meer vrijheid om het land te ontdekken en weer te vertrekken als het je niet bevalt. De reis vanuit België naar bijvoorbeeld Split duurt zeker 17 uur, maar er zijn genoeg leuke tussenstops. Bijvoorbeeld in Keulen, Graz of Zagreb. Ja kan ook een kleine omweg maken via Wenen, LjubljanaBratislava of Boedapest. Het enige waar je rekening moet mee houden zijn de wegenvignetten in Oostenrijk en Slovenië. Het kan natuurlijk ook zonder auto. Goedkoop vliegen doe je met Ryan Air naar Rijeka, Pula of Zadar. Je kan ook met de Eurolines-bus. Ik deed dat eens – 28 uur lang. Geen aanrader. Verplaatsen in Kroatië zelf kan met de bus of de boot, allebei hebben ze een zeer uitgebreid netwerk. Voor de zoveelste keer een Jadrolinija overzetboot nemen tussen twee eilanden, dát is reizen in Kroatië . Reserveren hoeft helemaal niet, de uren en trajecten vind je hier.

Hierbij een belangrijke tip in het afschudden van toeristen: eens aangekomen op zo’n eiland is het eerste wat je doet, je bliksemsnel naar de andere kant van het eiland begeven. Vaak is dit de regel: stadjes met haven = volle campings en nog vollere stranden. Stadjes zonder haven = vele minder van dat. Ik had die ervaring al met de eilanden Krk (rij naar Punat), Rab (rij naar Dundo) of Korcula (rij naar Vela Luka).


Overnachten in Kroatie – tips van locals

Bij aankomst in Kroatië zal je vaak geconfronteerd worden met het volgende fenomeen: oude vrouwtjes die je achtervolgen terwijl ze ‘APERTMANI – ROOM – ZIMMER – …’ naar je schreeuwen en dat tot vervelens toe herhalen. Geen nood, ze bieden je vriendelijk een overnachting tegen betaling aan. Deze appartementjes kunnen zeker een goeie optie zijn. Haal je beste Duits boven (kunnen ze meestal beter dan Engels) en onderhandelen maar. Onthou dan: Kroaten zijn af en toe een grof volk. Of ze komen toch zo over. Niets persoonlijk, ze zijn gewoon soms nors en ze kennen er het hele de-klant-is-koning principe niet. Lach gewoon eens vriendelijk terug, dat is de beste remedie. Kroatië heeft natuurlijk ook vele campings. Wie niet weken lang veel te vroeg wakker wil worden in een hete tent, kan op veel plaatsen een stacaravan huren. AirBnB kennen ze ondertussen ook in Kroatië, bijvoorbeeld op het eiland Hvar: heel erg mooi of heel erg goedkoop.

Verder, vergeet niet je watersandalen mee te nemen want 1: zeer vaak zijn het kiezelstranden = pijn aan de voeten en 2: hier en daar kom je eens een stekelige zee-egel tegen = nog meer pijn aan de voeten. Neem ook je snorkel-spullen, een rubberen boot en een woordenboek Kroatisch mee. Laat plaats in je valies voor de overheerlijke plaatselijke honing, olijfolie en Slivovitz (sterke drank, niet zo heel heerlijk wel doeltreffend).

Andere leuke short escapes met een zee?

Leuke reisverhalen lezen

Geschreven door Nina

3 min


met liefde geschreven door
Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Show Loader

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Instagram: show @yannickdepauw and @somsookheimwee feed