Wie Göttingen zegt, zegt voorlopig vermoedelijk niks. Maar wie Göttingen zegt na het lezen van dit artikel zegt “de Duitse versie van Leuven,” efficiënter, charmanter en origineler studentikoos.
En dat allemaal uit de naar gerst geurende mond van iemand die zijn tanden poetst met Stella. Oh Göttingen, verscholen in het glooiende Nedersaksen, preferabel bereikbaar per roadtrip, verhoopte studentenstad van onze kinderen: wij snappen malkander.
Dit is deel twee van mijn roadtrip naar Nedersaksen. Eerst bezocht ik Goslar, ook een stadje waar de nostalgie mij stevig achtervolgde.
Laat je door toeristische karottentrekkers vooral niets romantisch wijsmaken over Göttingen, omdat de gebroeders Grimm er tijd spendeerden. Ja, ze waren er wel, maar niet om sprookjes te schrijven. Eerder om deel uit te maken van de Göttingen 7, een soort 19de eeuwse bende goedgeïnformeerde rebellen, die revolteerden tegen het opheffen van de vrijzinnige grondwet. Wie met deze weetjes de partner in bed krijgt, heeft een ofwel zeer gemakkelijke of zeer specifieke partner. Soit, we wijken af, wat we maar willen zeggen is: grote revolutie in Leuven Studentenstad? Nou, Göttingen was zo’n 140 jaar vroeger. Just Sayin’.
Wie met deze weetjes de partner in bed krijgt, heeft een ofwel zeer gemakkelijke of zeer specifieke partner.
Göttingen: plezier in het cachot
Het moet daar een verdomd heerlijk tijd zijn geweest, begin 19de eeuw. De studenten, voornamelijk overjaarse pubers van rijkere komaf, kwamen de Göttingense boel maar al te graag op stelten zetten. Zo resulteerde het doven van de nachtlantaarns in een onmiddellijke gevangenisstraf! En nu komt het: in de studentengevangenis. Een prachtig concept dat ook in onze tijd had moeten bestaan. Een beetje de belhamel uithangen (met te veel honden naar de les komen was nog zo’n klassieker, of te snel paardrijden!) en je werd onverbiddelijk opgesloten in het studentencachot. Een volledig overbodige straf, want het was zeer makkelijk om daar respectievelijk bier, wijn, sigaretten en gewillige vrouwmensen binnen te krijgen. Zo bleek het dus vooral het streven voor iedere student om op z’n minst 1 keer in de gevangenis te hebben gezeten, anders had je niet geleefd. Een van de meest notoire kapoenen bleek een zekere von Bismarck, de uitvinder van Duitsland zeg maar, die in totaal 18 dagen in’t bakske zat.
Weer een tip waar Leuven van leren kan, toch? Studenten zijn zeer vindingrijk en mijn vermoeden (ik doe hier schaamteloos aan zelfreferentialiteit) is dat luiheid de meest creatieve vorm van efficiëntie is. Zo mochten er tot in de jaren stillekes studenten logeren in de wachttoren die uitkijkt over de stad. Iedereen wou daar wel zitten, wegens freaking legendary, maar het was wel niet evident om alles naar boven te krijgen, waardoor de entree voor feestjes in de toren bestond uit het naar boven dragen van een emmertje water of andere boodschappen. Prachtig toch? Het moet echter ook gezegd: studenten zijn ook dwazen en er heeft eens een pipo de toren laten afbranden met zijn zatte botten, zelf heb ik een donkerbruin tot aangebrand vermoeden van een geval van Dr-Oetker-insteken-voor-de-late-night-snack-maar-ik-val-in-slaap.
Wat te doen tijdens je roadtrip door Duitsland?
Bovendien staat er in Göttingen ook een standbeeld, Ganseliesel, waarvan wordt beweerd het meest gekuste meisje in de wereld te zijn. Prachtig toch, dat nog voor de terechte intrede van #metoo, de Duitsers het fatsoen reeds hadden om een onbekend standbeeld ongevraagd te zoenen in plaats van een echt meisje! Respect! Wat doen we in Leuven? Nou ja, I rest my case.
Mijn reiscase laat ik nog niet rusten, want buiten geschiedkundige weetjes die Göttingen, weten we nog niets over de stad, buiten dat ik ze leuker vind dan Leuven. Mijn kinderen mogen er alvast gaan studeren. En wie studentenstad zegt, zegt ook fijne plekken om uit te gaan. Wij passeerden “Börner-Viertel,”een gezellig binnenpleintje dat wat Berlijns aandoet, met lokaal kroegje Dots. Pils en Gin-to permanent te verkrijgen, een optreden krijg je er sporadisch ook bij.
Een brouwerij bezoeken in Leuven,… euh Göttingen
Of Göttingen ook een Seven Oaks heeft? Ja, zeker! Trou, een gezellig keldercafé, waar een andere Duitse politieker vele uren doorbracht, voormalig Kanselier Schröder. (niet te verwarren met de slechterik van de Ninja Turtles, dat is Shredder). Heeft Leuven een eigen brouwerij? Euh ja… Daar gaat mijn punt. Maar soit, het is een multinational, dus dat telt eigenlijk niet meer. Göttingen heeft de Nauti-Bar, een microbrouwerij, die het Scholar Beer maken. Wat je zelf doet, doe je meestal beter, toch Rudolf? Het bier is ook te verkrijgen in Villa Cuba, waar je ook wat meer cocktails kan sloeberen.
Waar kan je nog het beste eten en drinken in Göttingen?
Nog enkele andere horeca-tips, we zijn nu toch bezig: Café Esprit, ook voor oudere zakken als wijzelf (goed ontbijt ook) en het net geopende Trink!ch, waar je al eens van wijn kan sloeberen. Duitse wijn zegt u? Wij zijn al fan sinds de sommelier van de Couvert Couvert ons 10 jaar geleden overtuigde dat Duitse wijnen de Franse makkelijk met forfaitcijfers zouden kloppen, moesten ze voetbal spelen. Soit, de wijnbar wordt gerund door een telg van de 8ste generatie van de Bremer-familie, dat zegt ons niets, maar de wijnliefhebbende Duitsers vinden het dan wél weer indrukwekkend. Nu, van enkel wijn te sloeberen, val je al gauw in slaap en/of van je stoel, dus bieden ze ook eten aan. Fijn concept: elke maand werken ze samen met een ander restaurant in de buurt. Goed gevonden! Als ze een verse pasta met truffel van Boccadoro serveren, zie je ons geheid terug. Het moet niet altijd kartoffel mit bratwurst wezen.
Wij zijn al fan sinds de sommelier van de Couvert Couvert ons 10 jaar geleden overtuigde dat Duitse wijnen de Franse makkelijk met forfaitcijfers zouden kloppen, moesten ze voetbal spelen.
Wat kan je nog doen in Göttingen?
De Wilhelmsplatz doet ons eerder denken aan het Hogeschoolplein (hierna stoppen we met de Leuvense vergelijking, want daar hebben al onze internationale lezertjes niets aan). En het was hier dat de internationalisering van Göttingen ook doordrong. Aan de ene kant van het plein waar het grote aulagebouw van de universiteit (met de oude studentengevangenis in): fancy biertjes voor 4 euro in een hippe pop-up bar, aan de andere kant lauwe blikken pilsner voor anderhalve euro.
Belangrijk aan een studentenstad is het stadspark, om te bekomen van een kater, tijd te verdoen door Kubb te spelen of om naar mooie mensen te kijken. Je kan uiteraard terecht in het grote Cheltenham Park, maar wij waren enorm gecharmeerd door de botanische tuin die ook een deel van de oude stadsomwalling inpalmde. De oude stadsomwalling leent zich er perfect toe om een katertje op actieve wijze af te joggen, moesten er zulke studenten bestaan.
Wij hebben het wel voor compacte steden, je kan je op korte tijd oriënteren en je kan op korte tijd veel (be)zien. Compact en charmant gaan niet zelden hand in hand, zeker in Duitsland. Niets verplicht je echter van binnen die warme veiligheid van de stadswal te blijven. Op vijf minuutjes buiten de stad vind je bijvoorbeeld een naturerlebnisbad Grone, wat heerlijk Duits klinkend is voor natuur openluchtbad. Fijn vertoeven met obligatoire glijbaan. Vlak ernaast vind je de Saline Luisenhal. Dat is de oudste plek in Europa waar op traditionele wijze zout wordt ontgonnen. Meer dan 150 jaar geleden had een local het onzalige idee om een buis 450m in de grond te douwen tot hij op een ondergronds zoutmeer stootte. Zout water naar boven pompen om het vervolgens in een enorm groot bad (een voetbalveld groot) boven een nog grotere barbecue te laten verdampen. Nu, dat is heel simplistisch voorgesteld, maar het was vroeger ook relatief simpel en nu ook, want ze ontginnen het zout nog steeds op die traditionele wijze. De gebouwen en machines spreken tot de verbeelding én je hebt er ook een badhuis/wellness met hun eigen badzout.
Mijn vrouw is een enorme zoutekauw, dus een zakje uniek Tief Salt (diep zout) gaf ons bezoek aan Göttingen alsnog dat tikkeltje romantiek dat de gebroeders Grimm niet bieden konden. Verder raad ik u aan onze ongezouten mening met het nodige korreltje zout te nemen.
Nog tips voor de roadtrippers van de wereld
- Een roadtrip naar de mooiste Duitse kastelen
- De mooiste weg van Mauritius (wel een beetje ver)
- De Icefield Parkway van Canada, misschien de mooiste baan van Noord-Amerika
- Een jaar lang roadtrippen door Australië voor de durvers
- Een roadtrip naar Noordrijn Westfalen, ook in Duitsland
- Viskes vangen en Port drinken in Portugal
- Algarve: De roadtrip langs de Portugese kust
- Spanje: Van Alicante naar Valencia
- De Grotten Van Han
- Brabant in Nederland is het mooiste
- Op vakantie in een tenthuis