In Thailand moet je onder water. Het is alweer enkele jaren geleden dat ik in Egypte mijn Open Water PADI behaalde, dus ik ben niet helemaal zeker of ik het nog wel allemaal kan. Maar goed, omarm het onbekende. Duiken in Thailand dus. Ik zet mijn angst voor de grote, vinnige kieuwdragers opzij en plons het diepe blauw in.
Dat ik een onverklaarbare angst voor vissen heb, hoeft niemand op de boot te weten. Mijn buddy is op de hoogte en dat is voldoende. Vanavond zal ik mijn 10de duik achter de kiezen hebben, en geen plaats om beter te duiken dan in het wondermooie Thailand. Phuket, Krabi, Koh Lanta en Phang Nga zijn ideale uitvalsbasissen voor je duikvakantie in Thailand.
Wat zijn de beste duikspots in Thailand?
Thailand is met haar 3000 km aan kustlijn een waar duikers-walhalla. Het land streelt de kust in het westen aan de Andaman Sea en de Indische oceaan, in het oosten kust ze de Pacific Ocean. De Golf van Thailand kent een levendig onderwater-ecosysteem, vol leven en kleur. Thailand is dus een ideale vakantiebestemming voor duikers en snorkelaars. Heb je nog geen duikbrevet, weet dan dat je erg gemakkelijk en meestal zonder reservaties eenvoudig in een lokale duikschool aan de slag kan. Je hebt een viertal dagen nodig om een PADI Open Water Diver license te behalen. Ga in erkende PADI shops als je zeker wil zijn dat je volgens de regels van de kunst je scholing doet. In Thailand vind je op alle grote stranden dive-shops waar ze je met plezier verder helpen.
Duiken in Phuket
Phuket is het grootste eiland van Thailand. Het heeft meer dan 20 prachtige stranden, heerlijke restaurantjes en een overdaad aan spa’s en luxe-resorts. Het mooie is dat de prijzen in Thailand ook allemaal goed meevallen. De meest bekende duikspots zijn Anemone Reef, Shark Point en King Cruiser Wreck. In het zuiden vind je nog twee fantastische stranden: Ko Racha Yai and Ko Racha Noi. Hier vind je turquoise blauwe wateren, die uitermate geschikt zijn om te duiken en te snorkelen.
- Schoonheid: ****
- Fauna: ***
- Diepte: 10-30 meter
- Zichtbaarheid: 10-30 meter
- Beste tijd om te duiken: het hele jaar door, maar van november tot april is de beste periode
- Type dive sites: koraalriffen en open zee
Duiken in Phang Nga
Phang Nga vind je op een uurtje rijden ten noorden van de luchthaven van Phuket. Vanaf het mooie strand Khao Lak kan je gemakkelijk met een speedboat naar de mooie eilanden Ko Surin of Ko Similan. Het water zit vol leven omdat de eilanden beschermd zijn als erkende marine national parks. Duikers komen hier grote scholen vissen, kleurrijke koralen en heerlijke warme azuurblauwe wateren tegen.
- Schoonheid: ****
- Fauna: ****
- Diepte: 10-35 meter
- Zichtbaarheid: 10-35 meter
- Beste tijd om te duiken: het hele jaar door, maar van november tot april is de beste periode
- Type dive sites: koraalriffen en open zee
Duiken in Krabi
Krabi is vooral gekend door het eiland waar Leonardo zijn ding deed in 2000 in de film The Beach: Ko Phi Phi. De eilandengroep Phi Phi staat voor rotsformaties die uit de glitterende wateren oprijzen. Op het eiland heb je hier leuke Instagram-spots, heerlijke panoramas en parelwitte stranden. Onder de zeespiegel ontmoet je de bruisende onderwaterwereld. Maya Bay is tijdelijk gesloten omwille van natuurbehoud, maar de andere baaitjes van het eiland zijn nog steeds toegankelijk. Rond de eilanden van Ko Phi Phi is de kans dat je luipaardhaaien, rifhaaien en frog fish (voelsprietvissen) tegenkomt erg groot.
Op Ko Lanta zit je op een iets authentieker en stoffiger eiland. Ik had een heel erg fijne tijd in Relax Bay Resort op Ko Lanta, en deed enkele prachtige duiken in Koh Haa. Ook een absolute aanrader!
- Schoonheid: ***
- Fauna: ***
- Diepte: 10-25 meter
- Zichtbaarheid: 10-30 meter
- Beste tijd om te duiken: het hele jaar door, maar van november tot april is de beste periode
- Type dive sites: koraalriffen en open zee
Duiken in Ko Samui
Ook gekend als het “Coconut Island“, is Ko Samui het derde grootste eiland van Thailand in de Golf van Thailand. Je vindt er meer dan 10 prima stranden en zo is Samui de uitvalsbasis voor tripjes naar Ko Pha-ngan en Ko Tao. Ko Tao is een wereldbekende duikspot en pronkt in vele ervaren duikers hun top lijstjes. Sairee Cottage Diving is een absolute aanrader omdat ze het kleinschalig en persoonlijk houden. Je vindt ze op het ietwat intiemere Sairee Beach. The Pinnacle is een bekende duikspot die je zeker gezien moet hebben, en met wat geluk neemt de duiktour je mee naar een scheepswrak waar je onderwater gymnastiek kan uitoefenen. Mae Haad en Sai Nuan Beach zijn andere bekende stranden waar je kan leren duiken. Op Ko Tao is de kans om walvishaaien te spotten het grootst, maar ook manta rays, codfish en zee schildpadden zijn hier trouwe residents.
- Schoonheid: ***
- Fauna: ****
- Diepte: 10-30 meter
- Zichtbaarheid: 15-25 meter
- Beste tijd om te duiken: het hele jaar door, enkel niet in november en december
- Kans op walvishaaien en zeeschildpadden
COVID-19 reizen: kan je in 2021 naar Thailand?
Sinds midden augustus 2021 is Phuket met het zogenaamde Phuket Sandbox Extension 7+7 programma gestart. Dit geeft volledig gevaccineerde reizigers de kans om slechts 7 dagen in Phuket in quarantaine te blijven, waarna je de andere 7 dagen op een van de eilanden Phang-Nga (Khao Lak or Ko Yao), Krabi (Ko Phi Phi, Ko Ngai, or Railay), Surat Thani (Ko Samui, Ko Pha-ngan, or Ko Tao) of Samui kan spenderen. En daar kan je dus meteen ook duiken tijdens je quarantaine periode. Heerlijk toch?
Update: Corona checklist
- Volledig gevaccineerde reizigers kunnen naar Phuket zonder quarantaine, en voor een verblijf van minder dan 45 dagen heb je geen visum nodig.
- Wat je nodig hebt: Certificate of Entry (COE – online aan te vragen), vaccinatie-bewijs, een geboekte accommodatie en een PCR-test van max. 72 uur oud.
- Minder toeristen dan normaal!
Duiken is toch echt heel duur, nee?
Valt goed mee. In Australië betaal je je blauw, in Thailand betaal je een 4000 bath of dikke 100 euro voor 2 duiken op 1 dag. Ongetwijfeld krijg je daar nog wel wat van af als je de nodige onderhandelingsskills boven haalt. En een meerdagen-pakket is vaak nog voordeliger.
In Egypte betaalde ik een kleine 500 euro voor 4 duiken en mijn hele cursus PADI Open Water in een vet resort., materiaal en privé-instructeur incluis. Ja, het is kostelijk, maar echt wel de moeite. Elke keer als ik boven water kwam voelde ik een fantastisch gevoel.
In Thailand kan je verblijf koppelen aan een duikcursus, waardoor je minder betaalt in totaal. Tussen de 400 en 500 euro zit je een weekje goed en leer je de kneepjes van het vak. De prijzen in Australië aan het Great Barrier Reef of in Bonaire zijn een stukje hoger. In Egypte heb je nog wel enkele leuke all-in formules om te leren duiken.
Is duiken gevaarlijk?
Soms, als je niet oplet. Maar ze laten je niet in het water gaan als je niet weet wat je moet doen. Er zijn vele dingen die mis kunnen lopen, maar nog nooit heb ik me zo veilig gevoeld bij die instructeurs en dive masters die heel erg goed weten wat ze doen, elke dag op nieuw. Er zijn meer checks en controles dan wanneer je in London een vliegtuig wil opstappen, en de lessen zijn behoorlijk in-depth. Je leert de mogelijke gevaren kennen en hoe er mee om te gaan. Onderwater is alles anders, rustiger, en overzichtelijker. Als je geen goed gevoel hebt bij je duikschool, ga dan een andere zoeken!
Is duiken moeilijk? Hoe behaal je een PADI Open Water?
Ja en nee. Je kan het allemaal leren en de kunst is om veel te oefenen, dat kan in een veilig zwembad of meteen in ondiepe zee. Het moeilijkste vind ik nog steeds het zero gravity punt vinden waarbij je zweeft/float in het water. Voldoende lucht in je BCD (je duikpak) laten en een voldoende zware loodriem om de lucht in je longen te compenseren. Heerlijk gevoel als je inademt en enkele seconden daarna naar boven gaat, en bij het uitademen de omgekeerde beweging maakt. Verder is er niet te veel aan, je dive masters helpen je overal goed en verliezen je nooit uit het oog.
Het afnemen van je masker en dat onder water weer opzetten is zelfs behoorlijk simpel. Ik moet het elke keer met contactlenzen doen, maar het lukt me. Gewoon niet inademen via de neus, dat was de fout die ik de eerste keer maakte. Een borrel zeewater binnen krijgen enkele meters onder de zeespiegel zonder dat je weer boven kan komen, is behoorlijk hard verschieten, maar ook dat kom je wel te boven.
Haaien? Kwallen? Stingrays? Barracuda’s? Waar moet je schrik van hebben?
Haaien en andere prachtvissen kom je overal tegen. Of je nu duikt of surft of snorkelt, de kansen zijn even groot. (Klein dus). Ik liet me vertellen dat er dit jaar meer mensen gestorven zijn door ongevallen met Coca-Cola automaten dan aan haaienbeten.
En zelfs de haaien vinden mens maar niets. Duikers zijn bovendien in open zee veiliger dan de snorkelaars, die lijken veel meer op lekker eten dan de rustig door water zwalpende duikertjes. Haaien zijn prima wezens.
Duiken voor mensen met een vissenfobie
Ik ben m’n ex-lief Annelore nog steeds dankbaar. Zij daagde me ooit now-or-never-gewijs om in een plonsbadje te stappen met daarin 2 goudvissen, voor een publiek van 200 man. Ik durfde niet. Maar er werd wel een zaadje geplant. Ik moest en zou die gekke fobie overwinnen. Twee jaar later zette ik m’n eerste stappen in de nieuwe prachtige onderwaterwereld in de Rode Zee van Egypte. Een wetsuit geeft je een veilig gevoel voor mensen als ik. Al ga je me nooit mijn tenen zien laten afsabbelen in een voetenaquarium vol met ‘Doctor Fish’ om van je eelt af te geraken.
Eens je met een instructeur die van wanten weet de grote oceaan in bent en je je ademhaling onder controle hebt, voel je je op je gemak. Rustig blijven en leren genieten van de kleuren en het leven onder water. Stap voor stap en vin voor vin word je verliefd op het reilen en zeilen van de onderwereld. Dus, overwin die angsten, want het is er de moeite waard. En vissen eten geen mensen!
Morgen spring ik opnieuw de zee in. Dit keer in Ao Nangh, Thailand. En van horen zeggen zitten daar enkele reefsharks op mij te wachten.
Update 2021: Ik heb intussen gedoken in Jamaica, Bonaire, de Azoren en België. Geen last meer van die fobie!