Ergens in de Indische Oceaan, zo’n 855 kilometer ten oosten van Madagascar, ligt een eilandje verstopt waarvoor de Nederlanders, Fransen en Britten elkaar lang geleden serieus op elkaars muil geslagen hebben. Het luistert naar de fonkelende naam Mauritius en net zoals jij kon ik mij daar niet heul erg veul bij voorstellen.
Is dat met een jungle en aapjes? Wonen daar dan alleen Afrikanen en wat eten ze daar dan zoal? Kan je in Mauritius meer doen dan enkel op huwelijksreis gaan onder palmbomen tussen de zoete cocktails? Of is het intussen een modern expat-taxshelter-paradijs voor westerlingen op retour? Moest ik toch eens even checken.
Wat kan je van Mauritius verwachten?
Op dit eiland leefde ooit een gezellige kastaar die luisterde naar de naam Dodo. Hij zou zonder twijfel hoog scoren in de lievelingsdieren-lijstjes, moest hij niet uitgestorven zijn. Een dodo is eigenlijk een glorieuze mix tussen een vette struisvogel, een kloeke kip met platvoeten en een breed uitgevallen eend.
Een mengelmoes. Zo kan je meteen ook Mauritius het best omschrijven.
Indiërs, Afrikanen en Westerlingen leven er schoontjes naast elkaar. Hindoes, moslims en Christenen bouwen hun tempels broederlijk in elkaars straat tussen de blinkende resorts en vergeten baaitjes.
Qua natuur viel ik niet achterover: je hebt centraal wel een paar uitstekende kleine bergketens, met hier en daar een vleugje nationaal park. Wildlife moet je er niet meer verwachten, op enkele hongerige makaken na. Het platteland is hiervoor te snel omgetoverd tot één grote suikerplantage. De schuld van de Nederlanders, back in the days. Uw rouwbrieven voor wijlen onze vriend Dodo mag je ook richting Amsterdam sturen.
Misschien kan je het eiland nog best vergelijken tussen een mix van Bali, Jamaica, Egypte en Oostenrijk. Maar dan zonder lederhosen.
Enkele superboeiende en geestverruimende weetjes over Mauritius
- Suiker, toerisme en textiel zijn de drie grootste geldmachines op het eiland.
- Alle vliegtuigen zitten vol richting Mauritius, meestal met jonge koppeltjes die geld gaan verbrassen in de mooiste der resorts.
- Van alle Afrikaanse landen heeft Mauritius de hoogste bevolkingsdichtheid: 1.1 miljoen mensen verpakt in een omgeving zo klein als Vlaanderen
- Mauritius is een fiscaal paradijs: slechts 15% belastingen en nooit erfbelasting betalen. Je moet voor minstens 500k aan vastgoed kopen om officieel inwoner te mogen zijn.
- Er vliegen geen chartervluchten op het eiland, waardoor een ticket al gauw gemakkelijk 1000 euro kost vanuit Brussel of Amsterdam. Vliegen doe je wellicht met Emirates over Dubai en duurt ongeveer 17 uur.
- Ze spreken hier Creools. Je verstaat dat vlot na een paar glaasjes Mauritiaanse rum terwijl je als een Engelsman Frans probeert te spreken.
- Mauritius was een van de grootste slavenhandel-metropolen met haar ideale ligging tussen Indonesië en Afrika. Prima plaatsje voor de Nederlanders en Amerikanen voor een goeie portie old fashioned mensensmokkel.
- Hun nationale dish is ‘mine frit’, gebakken rijst met kip. ‘Farata’ is ook een winner: een pikante streetfood durum met super lekkere curry erin.
- Slaven die ontsnapten van hun bazen trokken zich terug in en rond de grotten en jungle van de iconische Le Morne berg. De bekendste plek van het land.
- Met haar 4 horizontale kleurrijke strepen heeft Mauritius de coolste vlag van allemaal.
- Per jaar produceert Mauritius ongeveer 700.000 ton suiker in slechts 16 fabrieken. Dat is een pak meer dan wat ze in Tienen jaarlijks klaarmaken.
- De eerste toeristen verschenen pas op Mauritius in 1952. Ze waren met 50. Ik kan me dat niet goed voorstellen precies, de eerste toerist ooit in een land zijn.
- Het is er heel het jaar door tropisch warm: rond de 30 graden. Van januari tot april kan je je wel aan menig stortbui verwachten.
- Ongeveer het hele land is omringd door koraalriffen. Dit biedt een natuurlijke bescherming voor alle stranden wat snorkelen veilig maakt. Die haaien vinden die koraalgordel maar niets.
- Zin om te kitesurfen? Mauritius it is.