Weet jij waar ze liggen, de Azoren? Of bij welk land die nu feitelijk horen? Nood aan wat Azoren reistips?
Niet zo heel erg, ik wist het ook niet meteen. Een reden te meer om een vliegticketje te boeken naar de eilandengroep in het hartje van de Atlantische oceaan.
Als je in Lissabon de zee in duikt en in rechte lijn naar New York wil crawlen, kom je ze na een derde van je parcours tegen. Inclusief potvissen, verloren gezeilde piraten en dat beruchte hogedrukgebied.
Laatste update: november 2020
Enkele reistips voor de Azoren
Het lijkt wel of de Azoren hun geheim nog goed bewaard hebben. Nooit had ik er het gevoel dat toerisme de boel al volledig overgenomen heeft. Met de ruwe natuur, overdreven lekker eten en het rijke oceaanleven, heeft deze bestemming alles om een populair prijsbeest te worden. Ik bedoel echt alles: Ijslandse ruige rotskusten en vergezichten, vulkanische landschappen alsof je op Hawaï gebotst bent, broebelende Scandinavische hot springs, grasgroene weiden weggelopen uit Ierland en het mediterraanse dorpsleven met oude knarretjes zittend op een bankje.
Update 2020: We gingen terug naar São Miguel op de Azoren en we ontdekten nog meer leuke plekjes!
Maar haast u, er is – van horen zeggen – al veel veranderd de afgelopen twee jaar sinds low budget luchtvaartmaatschappijen er hun vlag geplant hebben. Kroatië was 10 jaar geleden ook nog een best kept secret, terwijl dat nu in de rij tussen Benidorm en Tenerife mag gaan staan.
Waarom je zo snel mogelijk naar de Azoren moet gaan
Sao Miguel, het hart van de Azoren, slechts 4 uur van ons verwijderd
Waar je ook gaat, op welk eiland je je ook bevindt, de watermassa schildert altijd je horizon blauw. Ook op Sao Miguel, het grootste van de 9 eilanden. Je vliegt met TUI direct uit Brussel naar de hoofdstad Ponta Delgada. Op een kleine 4 uur stap je uit het vliegtuig een nieuwe wereld binnen. En dat kan je vrij letterlijk nemen. Sao Miguel wordt ook wel eens het groene eiland of ‘La Ilha Verde’ genoemd. Door de frequente regen en felle zonneschijn – dat hogedrukgebied doet hier gekke dingen – kleurt elke met tropische planten bezaaide bergwand gifgroen. Het lijkt wel of je de openingsscène van Jurassic Park invliegt.
Vulkanische landschappen
Alle eilanden hebben hun eigen identiteit. Op Sao Miguel vind je naast de schilderachtige vissersdorpjes ook machtige kratermeren, huiveringwekkende kliffen, grote watervallen, diepe grotten, ruige jungle en uitgestrekt ruraal gebied. En veel koeien. Ik waande me tijdens de vele autoritjes in Schotland, Oostenrijk, de Provence of zelfs Jamaica.
Op Pico, het tweede grootste eiland van de Azoren, zwaait de grote vulkaan de plak. Dit wordt ook wel het zwarte eiland genoemd, door de vele lavastenen en zwarte stranden. Op Flores moet je al bijna een machete meenemen om je een weg door de dichte jungle te klieven. En zo heeft elk eiland zijn eigen karakter, charme en identiteit. Respect voor de natuur zit ook in elke Azorees (of Azobaas?) en dat merk je aan de ongereptheid van het groen en blauw.
Bruisend oceaanleven
Met wat geluk zie je op een whale watching tour een babypotvis de zee uit springen. Ik had geluk, maar dat is voor een andere post. Elke grote stad maakt enkele tripjes op het water op zoek naar blauwe vinvis, dolfijnen, potvissen, Noordse walvissen, bultruggen of andere tientonners van de oceaan. In Vila Franca do Campo kan je met Terra Azul de speedboat op en krijg je je geld terug als er geen sightings zijn. Magnifieke beesten, echt de moeite. En nee, wanpraktijken van gevoederde beesten en opgejaagd wild vind je hier niet. Netjes op een afstand kijken en niet aanraken, ook niet als je een duikje neemt met de dolfijnen.
Wie nog dieper wilt duiken, gaat hier ook z’n PADI hartje kunnen ophalen tussen de riffen en kliffen van de verschillende eilanden of gezonken schepen.
Overal watervallen
Als fotograaf vind ik niets leuker om m’n tijd te pakken om de perfecte watervalfoto te nemen. Het enige dat dan echt stoort, zijn andere mensen die door je beeld waggelen. Sjans dat die nog niet en masse de weg gevonden hebben naar deze Atlantische parels. Op Sao Miguel zijn er vele watervallen, grote en kleine, meer bekende en goed verstopte. We vonden er 3 waar we lange tijd alleen waren, met de mogelijkheid om ook nog eens lekker te zwemmen.
Vinho Verde
Ze maken hier goeie wijn. We hebben dat grondig getest; wij gaan echt ver voor u, liefste lezer. De witte wijn is met voorsprong de betere. Je hebt ‘vinho branco’ (wat wij witte wijn zouden noemen) en ‘vinho verde’, een jonge witte wijn met spritzel-sprudels erin. Bubbelt lekker op je tong en als je aan fles twee zit, ook wel in je hoofd. Saúde!
Geen typische resortcultuur
Het is er geen all-inclusive resortparadijs en dus ook exclusief puberende feestgangers en dronken-nietnadergenoemde-nationaliteiten. Uiteraard vind je er fijne resorts die heerlijke rust en wat luxe uitstralen, garantis met zicht op zee en de glooiende heuvels in je rug. Wij bleven in Caloura Resort, centraal op het eiland en ideaal om na een dag rondhotsen ‘s avonds met een vinho verde of caipirinha de zon in de zee te zien vallen of met een duikje in het zwembad de vermoeide zeebenen af te spoelen.
Zoals vrijwel overal heeft ook Airbnb er z’n weg gevonden en stilletjesaan duiken er frisse bungalows en huisjes op die ook nog eens mooi in uw Instagram story staan. Adresjes nodig? Let me know.
Niks is ver
De eilanden zijn niet echt groot en toch groots tegelijkertijd. Sao Miguel is bijvoorbeeld een goeie 62 kilometer breed en dat is dan al meteen het grootste eiland. Niets is verder weg rijden dan een uur en zelfs om midden in de natuur te zitten hoef je niet eerst ettelijke vermoeiende uren omhoog te klauteren. Soms is het maar letterlijk tien stappen zetten van de weg en je staat al onder een waterval of aan de rand van een kratermeer. Achter elke bocht – en dat zijn er veel zulle – zit er weer een ander landschap verstopt.
Toegegeven, een auto ga je wel nodig hebben want openbaar vervoer is er eerder schaars. Car rental bedrijven zijn er dan ook in overvloed maar wij zijn fan van Sandra!
Nooit saai
Moeilijk stilzitten op de Azoren, want er is zo onvoorstelbaar veel te doen. Mag het al wat natter zijn? Leef je dan uit in de woeste golven bij Ribeira Grande waar het fantastisch surfen is – ja, de World Surf League komt hier naartoe – of duik kopje onder op zoek naar walvishaaien en manta rays. Of peddel wat rond in een kajak over een van de vele meren en als dat niet spannend genoeg is, steek de zee eens over naar een onbewoond eiland. De vele watervallen, stevige rivieren en rotspartijen midden in het groen zijn perfect voor canyoning en klimavonturen.
Bekijk je het liever uit de hoogte? Ga dan paragliden boven de kraters van Furnas en Sete Cidades of trek uw wandelbottinekes aan en waag u aan de vele, maar dan echt vele wandelpaden die de Azoren rijk zijn.
Boek via ons goedkope vluchten naar de Azoren
Look no further, via deze link heb je de goedkoopste vluchten uit België naar Sao Miguel, Azoren.
Wanneer naar de Azoren gaan?
Wij waren er in september, net tegen het einde van het hoogseizoen en dat maakt het sowieso wat rustiger en goedkoper overal. Qua weer verandert het er eigenlijk elk uur. Four seasons in one day, check. De beste kans op mooi weer heb je van juni tot september, met zwoelere temperaturen en warmer zeewater. Van november tot maart is het er winter en is het er dus frisser met meer nattigheid. In de lente – maart tot juni – staan de eilanden wel in bloei en zit er wat meer kleur in je groene foto’s. Liefst oog in oog staan met een oceaanreus gelijk de blauwe vinvis? Dan zijn april en mei de topmaanden om walvissen te gaan spotten op de Azoren.
Lees ook: de Azoren in de winter: de perfecte Slow Travel escape op Flores
Wat te zien en doen op de Azoren: reistips in een handig overzicht
- Hiken op een van de vele hiking trails die door het lush groene landschap dartelen.
- Walvissen en dolfijnen spotten – en met wat geluk springt er eentje recht voor je neus uit het water!
- Vinho verde drinken met Sao Jorge cheese en verse gegrilde barracuda steak erbij. Seafood tot het je oren uitkomt. En bloedworst met ananas, geen zever.
- Een liefdesbrief aan de Azoren schrijven
- Slow Travellen op Flores
- Uniek overnachten op Sao Miguel
- Voor de avontuurlijke hartjes: kajakken, paragliding, canyoning, surfen, duiken…
- ‘s nachts in de warmwaterbronnen pruttelen van Furnas
- Zwemmen, zwemmen en nog eens zwemmen. Tip: pak altijd en overal uw zwembroek mee, je weet nooit wat er om de hoek stroomt.
- Genieten van weidse groene landschappen en de oceaan zo ver je maar kan kijken.
- Auto huren of liftend de eilanden verkennen en eilandhoppen.
- Met je voeten in het zwembad en zicht op zee een frisse cocktail slurpen in een fijn resort of Airbnb’tje.
Wil je meer weten over de Azoren? Ontdek hier onze beste Azoren reistips
Dat snap ik. Ze staan echt ongelofelijk hoog in mijn lijst. Ik ben er zelf echt van verschoten. Lees zeker deze artikels en je ontdekt waarom:
- Azoren reistips: een praktische gids vol met tips
- Slapen & eten in Sao Miguel en Pico
- Welke eilanden moet je zeker bezoeken op de Azoren?
- De mooiste watervallen van de Azoren: om in te zwemmen of naar te kijken
- Van walvisjager naar Free Willy op de Azoren
- São Miguel op de Azoren in 2020, dit zijn de nieuwste plekjes!