Reporter Sam ging voor het eerst met dochter Joske (2 jaar) & vrouw Karlien (leeftijd te bekomen op de redactie) kamperen. Er heersen heel wat ongeschreven wetten op een camping.
Na een weekend analyseren, probeerde hij de warme gedragscode van de microcosmos die de familiecamping is, samen te vatten. Niet op twee stenen tafelen, maar wel op twee handige camping-plooitafels.
Sam schrijft normaal gezien om de zo veel weken een column op Soms Ook Heimwee. Normaal gezien voorziet Yannick de foto’s bij dat gebeuren. Vandaag is echter anders. Deze keer werd het geen column maar een volwaardig reisverslag blog reportage artikel ding. Over kamperen in Nederland met kinderen. Sam trok voor de gelegenheid zelf de foto’s. Yannick zat namelijk met zijn fototoestel op een camping in Bretagne. Daar scheen de zon wel fel. Maar dus, de 7 geboden van de Nederlandse familiecamping.
1. Gij zult u laten onderdompelen in het warm bad geheten vriendelijkheid.
Even duiden: we gingen naar camping schatberg in Sevenum. Dat is in Nederland. Nederlanders zijn vriendelijk. Dat zit in hun bloed, dat zit vermoedelijk ook verweven in de studies en dat zit zeker in de commerce. Weet je wat ze bijvoorbeeld vragen als je toekomt na een lange reis met een peuter? “Had u een fijne reis?”
Heel simpele vraag, maar wij Vlamingen aangenaam verrast natuurlijk. Moeten we nog zeggen dat er een trapje aan de receptie is zodat kinders de illusie krijgen deel uit te maken van het gesprek? Het is er altijd in Nederland. Altijd. En op de vele campingweggeltjes begroet iedereen mekaar dat het een lieve lust is. En als een Duitse motard je kaasjes aanbiedt, dan aanvaard je die kaasjes, begeleid met dankwoordjes in steenkolenduits.
Over dat Steenkolenduits gesproken:
2. Gij zult opeens, zeg maar, heel erg Nederlands praten
In het buitenland is de Vlaming de meest natuurlijke flexi-taalknobbelende polyglot die er bestaat. Een typisch Vlaams verschijnsel is dat overigens.
- Krijgt wisselgeld terug en zegt opeens luid “nou, helemaal goed” in plaats van een binnensmondse Vlaamse “merci”.
- De buren kregen ook een lekkere “Gutenmorgen, deze morgen“. Dat optioneel uur Duits in het 4e middelbaar levert eindelijk op!
- Jos kreeg trouwens meteen de opdracht om de Duitse Motaard te bedanken met het typisch Steenkolenduitse “Tanke”.
Over tanke gesproken:
3. Gij zult leven onder het adagium “vanaf elf kiest ge zelf”
Kamperen draait niet om terug naar de natuur te keren op een familiecamping, het draait er om uit de routine van het dagelijks leven te stappen. Om elf uur een flesje Hoegaarden opentitsen? Doen! Drink je liever rosé? Denk er dan aan: e flaske rosé is àltijd oké. Je hoeft dus niet tot 11u te wachten. De vrijheid van een camping is de beste vrijheid die er is. Het hele leven is daar een uitzonderingsregel van het echte leven.
Over uitzonderingsmaatregelen gesproken:
4. Gij aanvaardt dat elk voordeel z’n nadeel heb in een omgeving waar opvoeding niet bestaat
Als je het campingleven instapt, dan onderteken je onbewust de onuitgesproken wetten die er heersen. Het evenwicht bestaat op de familiecamping uit communicerende vaten. Eens je dat principe hebt aanvaardt, dan ben je helemaal mee. Zo mogen kinderen kinds zijn op een camping en kind zijn gaat blijkbaar gepaard met heel luid roepen. Een voorbeeld: onze luxe safaritent stond vlak aan een speeltuintje.
5. Gij zult genieten van uw spelend kind
6. Gij zult zelf uw luxe bepalen
7. Gij zult uw kleding functioneel dragen, niet modieus*
Sam ging kamperen in Nederland bij de lieve mensen van Vacansoleil. Het verblijft werd betaald door hen. De ervaring en de woorden blijven de onze. Met de nakende wetgeving indachtig, zijn we dus genoodzaakt te vermelden dat dit #reclame is. Eigenlijk moest dat als eerste woord in de titel verschijnen, maar laten we eerlijk zijn, dan had je er wellicht niet op geklikt, toch?